Berlins historie

Berlins historie stammer helt tilbage fra 1244
– Her blev “Berlin” nævnt for første gang

Berlins historie starter i 1244 Hvor  “Berlin” første gang blev nævnt. Berlin der i dag er Tysklands hovedstad har været hovedstad for: 

;

Brandenburg

;

Preussen 1701-1918

;

Tyske kongerige 1871-1918

;

Weimarepublikken 1918-1933

;

Nazi-Tyskland 1933-1945

;

DDR 1949-1990 (Dog kun Østberlin)

;

Tyskland fra 3. oktober 1990

Her er det mest Berlins historie efter år 1900:

Berlins historie: Weimarepublikken 1918-1933

Under Weimarrepublikken blev mange af småbyerne rundt om Berlin indlemmet i “Storberlin”, byen var i 20’erne en af verdens tørste byer med ca. 4. mio mennesker, samtidigt havde man et utroligt kulturmiljø hvor mange grænser blev afprøvet, noget Berlin igen i dag er kendt for.

Berlins historie: Nazi-Tyskland 1933-1945

Da Hitler og nazisterne i 1933 kom til magten satte de en brat stopper for dette og gjorde livet utålelig for den jødiske befolkning (Mere end 160.000 mennesker) og homoseksuelle.

5 millioner indbyggere ved starten af 2. verdenskrig

Alligevel var der i Berlin ca. 5 mio. indbyggere i 1940, ved starten på 2. verdenskrig. Under 2. verdenskrig var Berlin (især fra 42 til 45) udsat for mange bombeangreb fra de allierede, bl.a var der 16 luftangreb hvor 1000 fly eller flere deltog. Dette kostede mange civile tyskeres liv og store dele af Berlin blev lagt i ruiner.

Berlins indre fjende

En anden fjende for Berlin var Hitler der havde store planer for områdets fremtid. Det skulle være hovedstad i hans rige. Berlin skulle omdøbes til Germania! Byen var i krigens sidste dage stor kampplads for slaget mellem tysklands soldater og Sovjets tropper.

Alt var smadret

Efter krigen var der kun ca. 1/3 af Berlins bygninger delvist uskadte, bl.a det berømte Hotel Adlon. Hotellet blev i 1984 revet ned af DDR. Hotellet i 1997 blevet genopbygget. Rigsdagen brændte også under mazisterne, det var i marts 1933, før 2. verdenskrig, under 2. verdenskrig blev bygningen yderligere beskadiget. Rigsdagen der lå midt i Berlin (nogle få meter inde i Vestberlin under byens opdeling) blev påbegyndt restaurering i 1956.

 Berlins historie: Opdelingen 1945-1990

De 4 zoner

Opdelingen tog vel reel effekt i 49, da Østberlin blev hovedstad i DDR, Berlin var i den periode opdelt i 4 zoner: Den franske, amerikanske og britiske (Vestberlin) og den sovjettiske (Østberlin). Østberlin bestod af bydelene Mitte, Prinzlauer Berg, Friedrichshain, Treptow, Wiesensee Pankow, Lichtenberg og Köpenick. Et andet sted på siden end Berlins historie kan du finde de nye bydele i Berlin, eller distrikter. Der er 12 i alt. 

Enklave i DDR

Vestberlin lå son en enklave inde i DDR. Fra juni 1948 blev Vestberlin blokeret af DDR. Blokaden varede til maj 1949 Blokaden der betød at alle forsyninger til Vestberlin blev fløjet ind fra vesten. De daglige forsyninger der blev fløjet ind startede på ca 750 tons og endte på ca. 2000 tons i døgnet. Sidst i blokade perioden landede et fly med forsyninger hvert tredie minut i Tempelhof, en lille lufthavn i Vestberlin. Lufthavnen er senere blevet brugt til passagertrafik frem til 2008. I dag bruges Tempelhof som grønt område og Formel E Racerløb køres her.

Muren fra 1961 til 1989

Den 13. august 1961 blev opdelingen yderligere skærpet da DDR byggede en 155 km. lang mur langs Vestberlin. Muren var officielt lavet for at beskytte DDR’s borgere mod Vestens farer. Alle vidste den reele grund var at undgå DDR borgere flygtede til Vestberlin og videre til vesten. Bygningen af muren gjorde at flere udtalte at i 1961 var Berlin “Verdens farligste sted”. Sovjettiske og amerikanske tanks stod få meter fra hinanden, bl.a. ved overgangen Checkpoint Charlie. 

Mange mistede livet

Det menes at 136 mennesker har mistet livet i forsøget på at krydse Berlinmuren. DDR brød økonomisk sammen i 1989, hvilket betød at muren blev åbnet den 9. november 1989. 3. oktober 1990 blev de to tysklande genforenet. Af Berlins historie er det nok den mest spændende del og mange attraktioner i Berlin henvender sig bl.a. til denne periode (DDR-museum, delvis Berlin Unterwelt og diverse mindesmærker for muren).

Berlins historie: Genforeningen af byen 1990-

Hele Tysklands hovedstad

Efter murens fald og de to Tysklandes genforening den 3. oktober 1990 er Berlin igen blevet hele Tysklands hovedstad. Det skete ved at man i 1991 blev enige om at alle regerings kontorerne skulle flyttes fra Bonn til Berlin (med kun 18 stemmers flertal), en flytning der var endelig færdig i 1999. Der ligger dog den dag i flere regerings kontorer i Bonn. 

De 12 distrikter opdelt i 2001

De 12 disktrikter Berlin er opdelt i er meget forskellige og nogle områder er meget fattige og forfaldne. Uanset hvor man kigger i Berlin er man ved at renovere byen. F.eks. har de de sidste 5 gange vi har været i Berlin været i gang med renovering af Unter den Linden. De bygger på en ny u-bahn linje fra Brandeburger Tor til Alexanderplatz.

3,2 millioner indbyggere

Berlin har i dag ca 3,2 mio indbyggere. Berlin er i dag en spændende by at besøge, det er ikke en typisk storby med mega skyskrabere, men en by med mange indbyggere spredt over et stort område (ca 1,5 gange Bornholms areal). Der er fattige områder i Kreuzberg og Neukölln, storby Berlin i Mitte og rige kvarterer i Charlottenburg og Schöneberg.

Berlins historie. Se også .

Er man til Berlins historie og gerne den lidt ændre er her link til “berlin.de’s Berlins historiske side” – Siden er på engelsk

Berlinerblog.dk - Rathaus Schöneberg

Rathaus Schöneberg, her holdt John F. Kennedy talen i 1961, hvor han bl.a sagde “Ich bin ein berliner” – Da Kennedy blev myrdet ca ½ år efter blev pladsen foran rådhuset omdøbt til John F. Kennedy platz.

berlinerblog.dk - Checkpoint Charlie

Grænseovergangen ved Checkpoint Charlie. Det var her amerikanske og sovjettiske tanks stod overfor hinanden og gjorde Berlin til “Verdens farligste sted”. En lille fejl kunne resultere i tredie verdenskrig. En dramatisk periode i Berlins historie

Berlinerblog.dk - Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Kirkeruinen af den store kirke der blev sønderbombet under anden verdenskrig, kun selve tårnet står tilbage. Det er fra 2012 til 2014 blevet renoveret.

Berlinerblog.dk Berlinermauer 1961-1989

Berliner mauer – Skilt på mauerweg der viser hvor Berliner muren gik – Berliner muren der var der fra 1961 til 1989, i den periode af Berlins historie var byen opdelt i Øst- og Vestberlin

Berlinerblog.dk - Schwerbelastungskörper

Schwerbelastungskörper  Hitler og Speers store betonklods der skulle tjekke om undergrunden kunne bære en triumfbue. Den er samtidigt start byggeklodsen til Germania der kunne stoppe Berlins historie. Byen skulle omdøbes efter krigen. Det blev heldigvis forpurret. Schwerbelastungskörper skulle have været bortsprængt med blev det aldrig. I dag står den i et boligområde tæt på Tempelhof lufthavnen.

Her er billederne taget (Stjerner)

Følg os på de Sociale medier

Pin It on Pinterest

Share This