Pariser Plats

Siger man Pariser Platz kommer man ikke uden om Brandenburger Tor, Den amerikanske ambassade; John F. Kennedy center og Hotel Adlon

Pariser Platz – Historie/fakta

Pariser Platz er bygget i 1734 og var tidligere et travlt kvarter med trafik. Parizer Platz ligger vest for Unter den Linden og øst for Brandenburger Tor. Pariser Platz lå i tiden hvor Berlin var opdelt i Østberlin. Området var i den periode meget tomt, kun Brandenburger Tor var tilbage. I 1907 blev det berømte hotel Hotel Adlon bygget her. Pariser Platz er ca 15.000 kvadratmeter og firkantet og er i dag et meget eftertragtet kvarter og nyeste tilføjelse er den amerikanske ambassade fra 2008.

Pariser Platz – Hotel Adlon

Hotel Adlon (det oprindelige)  blev indviet i 1907, hotellet var et af et af de mest luksuriøse hoteller i verden. Mange berømtheder nåede at bo på hotellet, f.eks. Chaplin og Rosevelt. Hotel Adlon blev kun lidt beskadiget under anden verdenskrig og i 1945 omdannet til et hospital. Natten til den 3. maj 1945 nedbrændte hotellet næsten helt og kun en side bygning stod til at redde. Hotellet blev igen åbnet efter krigen, men i forbindelse med bygning af Berliner muren blev hotellet revet ned. Efter murens fald i 1989 byggede Kempinski et nyt hotel her, det blev navndøbt Hotel Adlon og man forsøgte at genskabe de gamle traditioner. på dette hotel har senere boet flere prominente gæster, f.eks Præsidenterne Clinton og Obame, men nok den mest kendte episode på hotellet er da Michael Jackson står på en af balkonerne (på tredie sal!) og holder sit barn ud over. Det er nok ikke hotellet mennesker med en alm. løn vælger, luksus suiten koster ca. 15.000 euro i døgnet.

Pariser Platz – Brandenburger Tor

Brandenburger Tor der er indbegrebet af frihed stod i murens tid i DDR – Brandenburger Tor er beskrevet her

Parizer Platz – Den amerikanske ambassade

USA’s ambassade i Berlin blev flyttet til pladsen i 2008. Den 4. juli blev den indviet af Angela Merkel (Forbundskandsler i Tyskland) og Gerge H. W. Bush (Præsident i USA 1989-1993)

Parizer Platz – Den franske ambassade

Frankrigs ambassade i Berlin blev bygget her i 1871, men efter krigen blev den flyttet (I DDR lå den mellem Brandenburger Tor og Friederich strasse). Den er efter genforeningen igen flyttet til grunden på Pariser Platz – Flytningen/opførelsen af den nye ambassade foregik i 2001-02.

Pariser Platz – Barack Obama

I 2008 var Barack Obama præsidentkandidat i USA, han var på en europa rejse og ville gerne holde tale ved Brandenburger Tor, da han kun var kandidat ville man ikke lade ham tale ved Brandenburger Tor, men ved Siegesäule. Den 19. juni 2013 (næsten på halvtreds årsdagen for Kennedy’s tale i Berlin) holdt han igen tale i Berlin, på pariser Platz ved Brandenburger Tor Talen er nederst på siden (Youtube)

Pariser Plats – livet på pladsen

Hver dag er der masser af liv på pariser Platz – der er mulighed for at blive fotograferet med “soldater” af forskellig karakter, købe diverse (meget) DDR relateret souvenir, cykle på cykler med de mærkeligste udformninger. Der er også mange arrangementer her. F.eks i 2013 var vi vidner til berlin leuchtet i 2013 (Link til officielle hjemmeside her).

Berlinerblog.dk - Brandenburger Tor

Berliner Leuctet oktober 2013.

Hotel Adlon på Pariser Plats

Pariser Platz med Brandenburger Tor i baggrunden. Billede er fra 2009.

Berlinerblog.dk - Brandenburger Tor mauerfall 2014

Brandenburger Tor – Billedet taget november 2014 i forbindelse med Mauerfall (25 års jubilæum for murens fald).

Video fra Pariser Platz

 

Find Pariser Platz

Følg os på de Sociale medier

Pin It on Pinterest

Share This